Saturday, October 12, 2013

Bercuti di Pekanbaru, Riau Indonesia Sept 2013 Day 1


Assalamualaikum dan salam sejahtera, kali ini aku sekeluarga pergi Pekanbaru, Riau Indonesia, kiranya inilah kali pertama kami jejak kaki ke bumi Indonesia. Aku memilih destinasi Pekanbaru ni sebab Air Asia buat promosi lebih kurang rm100 pergi balik, so apalagi...rugilah kalau tak ambil kesempatan ni..Sebelum ni pun aku pernah bersembang dengan orang Indonesia yang berada di Malaysia, mereka mengatakan bahawa bahasa Melayu Riau tak jauh beza dengan bahasa Melayu di Malaysia, lagi satu diorang bagitau bahawa suku Melayu banyak di bumi Riau ni..jadi memang dah lama aku pendam nak jejak bumi Riau ni yang mana bandarnya adalah Pekanbaru ni...tapi yelahkan nak pergipun tiket dah berapa waktu tu...jadi aku memang selalu tengok tiket promosi Air Asia termasuk ke destinasi2 yang lain seperti Medan, Jakarta, Padang dan lain2 lagi...

Tiba2 tengok tiket promosi ke Pekanbaru, kena baik dengan cuti aku, duit gaji pun baru masuk...so apalagi tungguuuu...terus aku snapped up tiket satu family...kekekeke...Alhamdulillah...

Boleh di katakan jarang rakyat Malaysia yang melancong ke Pekanbaru, melainkan mereka ada urusan bisnes atau keluarga di sana sebab Pekanbaru bukannya terkenal sebagai pusat perlancongan tetapi sebagai tempat perindustrian sebab mereka mempunyai banyak hasil minyak...

 Flight kami ke Pekanbaru adalah pada jam 10.50 pagi, kami pergi awal skitlah takut terlewat maklumlah tak pernah lagi terbang untuk penerbangan antarabangsa di LCCT ni...mula2 aku dropped dulu family aku kat LCCT pastu aku pergi parking tempat parking murah RM16 sehari bersebelahan dengan pejabat pos...jauhlah sikit...tapi murah...tapi pergghhhhh....parking ni pun hampir penuh, aku terpaksa parking kat tempat antara terhujung sekali...mungkin lebih kurang 2km aku terpaksa menapak berjalan kaki ke LCCT dari tempat parking kereta....berpeluhhhh aku...kekekeke...



Sebelum masuk tempat perlepasan antarabangsa di LCCT



Sedang menunggu flight di balai perlepasan antarabangsa




To Pekanbaru...kekeke..






Kapal terbang Air Asia, tapi kami naik kapal terbang lain...saje je snap gambar ni..duk depan kami masa menunggu..kikiki...



Dalam perjalanan untuk menaiki kapal terbang


Aku memang agak excited jugak kali ini sebab inilah first time in my life aku bakal sampai di bumi Indonesia, bangsa serumpun dengan kita tetapi dipisahkan oleh penjajah British dan Belanda...Perjalanan memakan masa selama 45 minit je untuk sampai ke sana...dekat je sebenarnya...kami bertolak tadi lebih kurang 10.50a.m waktu Malaysia dan sampai di Pekanbaru pada jam 10.40am waktu Indonesia...dah sampai sana aku terpaksa tukar time kat handset aku sebab aku tak bawak jam tangan...haha...



Dalam aircraft



Masa dalam penerbangan tu, aku bersembang dengan penumpang di sebelah aku, beliau berbangsa Cina tetapi fasih berbahasa Indonesia...rata2 orang Cina di Indonesia memang cakap macam orang Indonesia sendiri...payah dah nak beza...hebat betul pemerintah Indonesia ni...sambil2 tu aku pun selidik2lah dengan dia berkenaan Pekanbaru ni...memang dia sangat sporting...sebelum sampai tu penumpang dari Malaysia kena isi 2 borang (kastam dan imigresen). Bapak dari Indonesia tu bagitau aku yang kastam Pekanbaru sangat strict kalah kastam Malaysia atau Singapore...fuyyooo....



Anak aku keletihan bersama Mak Tok dia..kekeke



Awan melitupi bumi Sumatera, aku pun hairan kenapa kat laut awan tak berapa banyak macam kat daratan? Kena belajar sains lagi aku ni...kekeke...


Keadaan udara waktu kami mendarat di Airport agak berjerebu, aku pun perasan macam bau asap masuk dalam flight..Pastu aku terfikir, kalau jerebu teruk kat Pekanbaru ni, terpaksalah kami duk dalam bilik hotel je....Airport Pekanbaru ni masih dalam proses renovation tetapi airportnya cantik setanding dengan airport2 di Malaysia...




Keadaan yang agak berjerebu





Alhamdulillah berjaya jugak sampai ke bumi Indonesia




Ini baru aircraft yang kami naiki...hehe...



Selepas mendarat, kami semua dibawa dengan bas ke airport Pekanbaru ni, perghh bestnyer...tak payah jalan jauh2...kalau kat LCCT ada perkhidmatan bas kan bagus....kekeke....



Bas mengangkut penumpang ke airport




Kami dah kat Pekanbaru dah..huhu...


Lepas tu kami pun beratur untuk pemeriksaan imigresen, lepas tu pemeriksaan kastam pulak...waktu ni semua barang kena scan pulak...memang ketat...Alhamdulillah dah setel semuanya kami pun pergi cari restoran untuk mengisi perut kami yang dah nak berbunyi...huhu...hotel baru boleh check in jam 12.00pm nanti...jadi untuk tidak membuang masa, kami pun singgah kat restoran dalam airport ni, sebelum order kami cek banding2kan dulu harga dia...okaylah takdelah mahal sangat...biasa2 je...




Bergambar dulu sebelum makan...huhu...




Banyak tuu..macam tak larat nak habiskan jer...



Anak aku pun enjoy makan bersama Mak Tok dia..hihi..



Sedap betul...nasi goreng tomyam...udang dan sotong pun banyak diletakkan dalam nasi ni...





Tu dia...licin dah...kekeke...






Lebih kurang RM45...kira okaylah tu...ini makan kat airport bukan kat kedai biasa...hehe...



Berbaloi jugak mengisi perut di restoran ni, kalau makan macam ni kat KLIA tak tahulah berapa...entah2 dekat RM100 kot....makanan kat KLIA memang mahal tahap gaban...kekeke...



Sultan Syarif Kasim International Airport...cantik dan moden...


 Lepas tu aku pun ambik teksi untuk ke hotel penginapan kami iaitu Hotel Grand Central Pekanbaru, teksi kami kali ni adalah kereta Proton Wira...perghhh ada jugak kereta Proton Wira kat sini...kebanyakan teksi kat Pekanbaru ni adalah kereta Proton Wira dan Vios...hebatlah diorang ni kereta Vios jadi teksi je...haha...


Dalam perjalanan tu, aku dapati penduduk Pekanbaru ni suka tekan2 hon, bukan maksud marah tetapi lebih kepada nak inform kat kereta depan yang mereka berada di belakang dan nak memotong..nasib aku dah baca satu blog yang mengatakan kat Pekanbaru ni diorang suku tekan2 hon, kalau tak terkejut jugak aku...Tapi kalau orang Pekanbaru drive kereta kat Malaysia macam ni mau kena marah dengan orang ramai...kekeke...

Perjalan dari airport ke tempat penginapan kami lebih 7km tambang meter teksi lebih kurang Rp50000 bersamaan lebih kurang RM13...okaylah agak murah jugak berbanding di Malaysia...berbanding teksi aiport Alor Setar Kedah ke rumah Mak Mentua aku pun dah kena cas RM18 walaupun jarak lebih kurang 2km...kalau ke bandar Alor Setar lebih kurang RM25...mahal giler...



On the way ke Grand Central Hotel


 Dalam teksi tu, aku banyak bersembang dengan pemandu teksi dan bertanya pasal Pekanbaru ni...diorang tak sombong untuk berkongsi cerita...boleh dikatakan majoriti penduduk kota Pekanbaru ni adalah suku Minang yang berhijrah dari Padang, dulunya majoriti penduduknya adalah suku Melayu, tetapi tanah2 suku Melayu ni di tengah2 kota ni banyak telah dijual...kebanyakan suku Melayu sekarang ni banyak menetap di pinggir2 bandar...

Hotel Grand Central ni aku booked via agoda.com lebih kurang RM200 termasuk breakfast untuk 2 orang...sepatutnya kena bayar deposit masa nak check in, tapi aku dah telefon awal2 untuk waived kan...tapi diorang kata tetap kena bayar deposit dan akan dipulangkan, tau2 masa aku check in diorang tak mintak pulak...perghh..terbaeklah...boleh pakai duit tu untuk jalan2...kekeke...



Tengah check in hotel


 
Lobi Grand Central Hotel Pekanbaru


 


Macam biasalah anak aku, melompat sane...melompat sini...huhu...





Selesa jugaklah bilik dia...


Lepas check in, kami semua terus masuk bilik dan landing...perghhh...mengantuk giler aku rasa...dengan katil dan bantal dia yang lembut ditambah dengan aircond yang sejuk...memang lenalah kami tidur...anak aku je tak tidur...dia duk main sorang2, kadang2 dia kacau Mak Tok dia tidur...pastu dia tengok tv...memang best hotel ni...lagipun hotel ni agak baru...


 Yang menjadi masalahnya, apabila tengok socket kat hotel ni, aku pening...aduh macam mana nak recharge handset dan laptop aku ni...socket dia 2 pin je...berbeza dengan kat Malaysia yang socketnya 3 pin...Last2 sebelum keluar jalan2 aku mintak dekat kaunter kot2 diorang ada socket 2 pin..diorang pun tak ada, jadi ada salah sorang staff kat situ bawa aku untuk pergi beli socket 2 pin, kali ni dia bawa aku pakai kereta Innova pihak hotel untuk ke kedai elektrik, mereka di sana panggil toko (kedai), barang letriknya pun murah je lebih kurang RM1.50 sebiji...kalau kat Malaysia mau nak kena RM5..kehkehkeh...

Masa keluar dengan staff hotel tu, aku dapati bahawasanya kedai2 menjual barangan banyak dikuasai oleh kaum Cina, sama macam kat Malaysia...maknanya orang2 Cina ni memang rajin berniaga...

Terima kasih banyaklah kepada jasa baik staff Grand Central Hotel Pekanbaru ni... kalau tidak tak bercaslah handset dan laptop aku...





Tengok....macam mana nak cas handset kalau socket dia macam ni?


 


Jeng jeng jeng...inilah penyelesaiannya untuk mengecas handset anda...kekeke...dapatkan di toko2 (kedai2) berhampiran...huhu..



 Lepas tu kami mintak tolong staff hotel ni untuk memanggil teksi, driver teksi tu bawa kami ronda2 bandar Pekanbaru dan kemudiannya aku suruh dia bawa kami ke Masjid Agung An-Nur, waktu tu pun dah nak masuk petang dah...tambang teksi meter dari hotel tadi dari meronda2 Pekanbaru sehingga ke Masjid Agung itu adalah sekitar Rp47000..lebih kurang RM13 je...agak murah jugak...



Tengah meronda bandar Pekanbaru bersama Bapak Maijondri (085365430465) memang sangat baik orangnya...





Kelihatan kenderaan beroda tiga



 Pada mulanya, driver teksi tadi nak tunggu, oleh kerana kami pun tak tahu berapa nak jalan2 kat Masjid Agung An-Nur ni, aku pun cakap tak payahlah tunggu, lagipun takut cas dia menunggu ni mahal...


 
Meronda di depan Masjid Agung An-Nur Pekanbaru, Riau







Masjid An-Nur yang tersergam indah






Masjid Agung An-Nur ni memang menjadi mercu tanda bagi Pekanbaru ni..orang ramai juga boleh datang ke sini untuk berekreasi selain untuk bersolat...agak ramai juga keluarga yang membawa anak2 kecil beriadah di sini...



Berehat di kawasan beriadah di depan Masjid Agung An-Nur



Kami rehat kat sini sehingga azan Maghrib berkumandang, jadi kami pun nak balik ke hotel dan hanya buat solat jamak di bilik hotel saja...tapi nak cari teksi tak jumpa pulak dah...last2 aku mintak tolong pak guard yang jaga masjid ni, lalu datangla teksi kuning menjemput kami, perjalanan dari masjid ni ke hotel kami lebih kurang 5 minit je, tapi dia cas kami Rp50000...memang cekik darah...dahlah tak pakai meter...aku pun tak perasan yang dia tak pakai meter mula2 tadi...tapi dah kalut sebab hari dah gelap apa boleh buat...berbeza dengan teksi yang mula2 siap ronda2 Pekanbaru baru Rp47000 tapi yang ni tak sampai 5 minit pun dah cas Rp50000...apa punya orang daa...Alangkah baiknya kalau aku suruh teksi yang mula2 tu tunggu, entah2 cas menunggu pun murah je...aku pun silap tak cek berapa cas menunggu...takpelah lain kali dah tahu dah caranya macam mana...huhu..

 Dah sampai hotel, aku pun pergilah beli makanan dengan wife aku, anak aku dengan Mak Tok dia tunggu kat dalam bilik hotel, kedai makan berhampiran hotel ni banyak, tapi kami nak beli kat kedai kat seberang jalan kononnya sedap, driver teksi Bapak Maijondri yang bagitau...tapi nak lintas jalan punyalah payah...kereta tak putus2...aku tengok kereta kat Pekanbaru ni banyak yang moden2...hampir setandinglah dengan di Malaysia...



Bergambar dulu kat depan hotel




Alhamdulillah Indonesia juga meraikan hari kemerdekaan Malaysia




Wife aku tengah order..





Singage kedai ni

Makanan dan minuman kat restoran ni agak mahal..lebih kurang kat Malaysia je, pastu kami pun nak balik ke hotel, tapi nak lintas jalan punyalah payah, lebih kurang 10 minit baru berjaya lintas jalan...perghhh...kereta tak putus2...sepatutnya diorang kena buat jejantas kat depan hotel ni....kekeke...





Bergambar kat lobi hotel bersama isteri tersayang





Piano kat lobi hotel

 Lepas hantar makanan kat bilik hotel, wife aku dan anak serta mak mertua makan dulu, aku turun lagi ke lobi lepak dengan staf2 hotel sebab tak terasa lapar lagi...kekeke.. macam2 aku sembang ngan diorang...cukup peramah orang Pekanbaru ni...lepas tu aku pun naik bilik untuk berehat dan zZzZ...


Video kami pada hari pertama di Pekanbaru :









Bersambung selepas ini di hari kedua kami...



12 comments:

  1. Salam,
    Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
    Saya ada menyediakan ground pakej ke Medan atau seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
    Pelbagai pakej ke seluruh Indonesia juga tersedia.Nyatakan destinasi anda dan kami sediakan semuanya.
    Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
    Sebarang pertanyaan akan kami layan.
    Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info:

    http://freelancetour.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum.

      Saya dari Malaysia berkeinginan ke Pekanbaru, Indonesia pada Julai, 2017 nanti seramai dua orang. Boleh tak sediakan quotation untuk ground pakej ke alamat email : SitiNurkhairiahIsmail@yahoo.com. Terima Kasih.

      Delete
    2. Boleh hantar quotation utk ground pakej bagi lapan orang ke alamat emel: noormalatompang73@gmail.com

      Delete
  2. Mana destinasi yg plg baik utk melancong sama ada medan atau pekanbaru... boleh sy dptkan quotation dan itinerary bg kedua2 tempat tersebut. Emelkan kepada sweetmanis16@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, minta maaf sy tak menyediakan quotation dan itinerary..blh hubungi agen2 perlancongan yg lain..bagi pendapat saya, Pekanbaru sebenarnya bukanlah popular sebagai bandar pelancongan, tetapi saya sangat seronok berada di sana disebabkan tempatnya rileks dan tak sibuk sangat berbanding Surabaya, Medan saya tak pernah sampai lagi..Medan byk juga tempat2 menarik..sekian terima kasih..

      Delete
  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum.

      Saya dari Malaysia berkeinginan ke Pekanbaru, Indonesia pada Julai, 2017 nanti seramai dua orang. Boleh tak sediakan quotation untuk ground pakej ke alamat email : SitiNurkhairiahIsmail@yahoo.com. Terima Kasih.

      Delete
  4. Riau kan sebahagian tanah jajahan johor di era empayar johor riau. Sebab tu bahasa, pakaian dan budaya orang riau banyak ikut johor

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum.

    Saya dari Malaysia berkeinginan ke Pekanbaru, Indonesia pada Julai, 2017 nanti seramai dua orang. Boleh tak sediakan quotation untuk ground pakej ke alamat email : SitiNurkhairiahIsmail@yahoo.com. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  6. anda suntuk di rumah tidak tau mau ngapain !!!
    ayuk gabung bersama kami mainkan game online
    bersama kami dan banyak bonus menanti anda
    cashback sampai 10%

    bandar bola

    dan juga menghadirkan game online kesukaan anda
    kujungi kami dan raih hadiahnya

    bandarq

    pin bbm : 2ADC277A
    W A : 855318938888

    ReplyDelete

Penafian (Disclaimer)

Dengan memasuki blog ini, pelawat atau pembaca secara automatik tertakluk kepada beberapa penafian atau terma-terma berikut:

Blog Wanzul Travelogue dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Segala artikel dan apa jua kandungan di blog ini adalah sekadar perkongsian pengalaman atau informasi sahaja dan sama sekali tidak boleh dianggap mengandungi nasihat profesional atau sebagai bahan rujukan atau lain-lain tujuan sama ada rasmi mahu pun tidak rasmi.