Bercuti di Seoul, Korea Selatan Jan 2014 Day 2

Pada hari kedua setelah berehat semalaman dan bersarapan dengan hidangan sandwich di dalam bilik hotel, kami pun keluar dari hotel menuju ke...

Bercuti di Hong Kong Feb 2015 Day 2

Alhamdulillah, semalam kami semua dapat tidur dengan lena walaupun biliknya tak ada heater, kami pulak duduk di tingkat 17 pulak..pergghhh sejuk giler..

Bercuti di Surabaya, Jawa Timur Indonesia Mac 2014 Day 3

Pagi ini kami bersarapan di hotel ini lagi, harini hidangan dia sedap sikit walaupun hidangannya takdelah banyak sangat...tapi yang penting enjoylah...huhu..

Bercuti di Shanghai, China Oct 2012 Day 2

Wahh...segarnya bangun pagi...semua puas tidor semalam...pihak hotel ni pun bagus, pagi2 bagi paper Shanghai Daily n China Daily utk kami baca...

Bercuti di Kota Kinabalu, Sabah Oct 2014 Day 2

Alhamdulillah, kami semua dapat tidur dengan nyenyak semalam..memang selesa hotel Ming Garden ni...okay sambung cerita balik...

Bercuti di London dan Amsterdam June 2015 Day 1

..kali ni posting aku akan membicarakan tentang percutian kami sekeluarga bersama keluarga kakak aku ke London dan Amsterdam pada bulan June lepas ...

Wednesday, February 15, 2017

Menginap di Palm Garden Hotel IOI Resort City Putrajaya Dec 2016 Day 2 (Last Day)

Alhamdulillah semalam kami semua dapat tidur dengan lenanya. Bangun pagi ni dapat menghirup udara yang segar di luar balcony..pergghh nyamannya. Sesudah mandi semuanya, kami pun turun untuk menikmati breakfast yang dah termasuk dalam pakej bilik. Harini adalah hari terakhir kami di sini dan tengahari nanti tibalah waktu untuk check out. Apapun kami kena pergi breakfast dulu..ekekeke.. Hari ini wife aku kerja so dia tak dapat join kami breakfast kat hotel kali ni..
Nyamannya suasana pagi


Kolam renang yang dikelilingi oleh pokok-pokok
Sesuai untuk buat team building di kawasan berumput ini

Melihat persekitaran Palm Garden Hotel dari luar bilik ni, memang sesuailah tempat ini dijadikan tempat team building atau kursus untuk orang-orang pejabat, pendek kata macam-macam aktiviti boleh buat kat sini. Boleh rujuk website hotel ni untuk mengetahui apakah aktiviti yang boleh dilakukan kat sini dengan melayari laman web rasmi mereka iaitu di alamat ini (www.palmgarden.com.my).

Tengah bersiap untuk pergi breakfast

Kiranya untuk breakfast ni kena berjalan sikitlah di mana cafenya terletak berhampiran kolam renang. Maka berjalanlah kami semua lebih kurang 5 minit untuk sampai ke cafe tu. Masa sampai kat cafe tu...pergghh kelihatan penuh dengan guest-guest hotel yang tengah menikmati breakfast. Hidangannya pun banyak giler...aku rasa kat sinilah hidangan breakfast yang paling banyak aku pernah tengok sepanjang menginap di mana-mana hotel.



 
 
Ada petugas hotel yang menjaga dan menyemak kelayakan guest untuk breakfast


Tudia..ramai giler orang tengah breakfast
Memang meriah




Memang happening betul breakfast kat Palm Garden Hotel ni..memang tak laratlah nak makan atau merasa semua hidangan rasanya..ekekeke...itu pun aku cuba bubuh makanan sebanyak yang mungkin..hahaha..rugilah kalau makan sikit..tapi itulah tank pulak kecik, rasanya tak boleh isi banyak jugak ni..ekekeke..memang sangat berbaloi-baloi ambil pakej bilik+breakfast Palm Garden Hotel ni.



Sejauh mata memandang hidangan yang disediakan oleh Palm Garden Hotel





Apabila semua dah ready, kami pun menjamu selera dan menikmati masakannya yang memang sedap dan marvellous. Rasanya inilah kali pertama aku dapat breakfast kat hotel dengan Ayah Mertua aku..kiranya kenangan indah jugaklah sebab agak jarang ayah mertua aku dapat follow kami pergi bercuti ni..hehehe..
Penuh pinggan dah macam makan tengahari dah..ekekeke..
Sempat bergambar sekeluarga semasa breakfast
Makan dengan Mak Tok la pulak









Kalau ingat zaman kanak-kanak dulu tak pernah beranganlah nak makan kat hotel macam ni..ALLAH Maha Kaya..dapat juga merasa nikmat dunia ni.. Alhamdulillah.. Selepas selesai breakfast, kami pun terus beredar. Sebelum balik ke bilik sempat jugaklah kami lepak dekat swimming pool tapi kami tak mandi cuma tengok orang mandi je..ekekeke.. Semalam anak aku cakap nak mandi kolam, tau2 tiba-tiba masa bangun pagi ni dia cakap dia tak nak mandi pulak dah..nak mandi dalam bathtub je..

Ada 2 kolam berasingan kat sini

Kolam renang kat Palm Garden Hotel ini juga besar..ada 2 kolam berasingan kat sini..nasib baiklah aku ni bukan kaki mandi kolam..kalau tak mau aku dah terjun dalam kolam ni dah..huahuahua.. Walaupun tak mandi pun terasa jiwa ni relaxed je sambil melihat kawasan sekitar.

Kolam berlatar belakangkan bangunan-bangunan tinggi





Landskap yang cantik dan menarik




Apabila berada di sini, terasa seakan berada di resort di tengah-tengah bandar disebabkan ada bangunan-bangunan pencakar langit Hotel Le Meridien Putrajaya yang menghiasi latar belakang Palm Garden Hotel ni. Memang patutla tempat ni dipangggil Palm Garden Hotel IOI Resort City.



Anak kedua aku ni teringin nak mandi kot...ekekekeke..





Tak lama lepas tu kami pun balik ke bilik masing-masing untuk mengemas beg dan berehat sekejap sementara menunggu masa untuk check out. Walaupun tak lama sangat dah masa yang tinggal untuk berehat di bilik hotel Palm Garden ni..namun ianya dapat diisi dengan melayan telatah anak-anak aku ni..tanpa mereka dirasakan hidup ni seakan tidak bermakna. Macam biasa sebelum check out kami bergambar bersama dulu sebagai kenangan.

Balcony Heliconia Room
Bergambar bertiga sebelum check out
Sempat lagi main mainan..ekekeke..

Sebelum check out tu, kami pergi letak barang-barang dalam kereta dulu, nasib baik tak hujan kalau tidak kena pakai payunglah jawabnya sebab kat sini tempat parkingnya tidak berbumbung. Selepas itu kami pun check out, urusan check out berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah.

Layan view kat sini kejap sebelum check out
Lobi Palm Garden Hotel

Rancangan kami selepas ini adalah untuk pergi ronda-ronda kawasan Putrajaya disebabkan ayah mertua aku nak tengok landskap-landskap yang ada di kawasan Putrajaya ni..memang tidak dinafikan landskap hijau Putrajaya ni cukup cantik dan menarik. Aku sempat bawa ayah mertua aku melihat landskap di depan bangunan Shangrila Putrajaya yang terletak di atas bukit di pertengahan roundabout besar Putrajaya dan di beberapa tempat lain. Jom layan beberapa keping gambar landskap yang sempat aku ambil.


Landskap di kawasan Hotel Shangri-La Putrajaya


Ayah Mertua aku sedang menerangkan seni jalan berbatu ini


Ayah Mertua akuk memang seorang yang sangat menghargai keindahan alam
Landskap yang terdapat di kawasan jalanraya di Putrajaya

Apabila dah selesai ronda kawasan Putrajaya, kamipun singgah di satu kawasan deretan kedai makan berhawa dingin yang dikenali sebagai "Selera Putra". Ianya terletak bersebelahan Masjid Putra dan bertentangan dengan tasik. Tapi makanan kat sini agak mahal sedikit disebabkan tempat ini menjadi tumpuan pelancong luar negara.

Dua beradik ni bersama Mak Toknya
Masjid Putra, Putrajaya



Di depan Masjid Putra ni ada satu kawasan lapang yang cukup luas, dan kenderaan boleh di parking di sekeliling bulatan besar depan Masjid Putra ni..Bangunan Pejabat Perdana Menteri pun berada berhampiran Masjid Putra je..Memang kagumlah dengan keindahan senibina Putrajaya ni..





Bangunan Pejabat Perdana Menteri Malaysia
Kawasan lapang yang luas di hadapan Masjid Putra
Sentiasa ada bas pelancong kat sini





Kelihatan satu tasik yang besar iaitu Tasik Putrajaya. Tasiknya yang luas dan panjang ni betul-betul mempesonakan. Rasa tenang dan relaxed je dengan permandangan di sini. Oleh kerana waktu ni agak panas jadi tak dapat menghayati sangat permandangan di sini. Mungkin waktu yang sesuai untuk datang dan bersantai ke sini adalah pada waktu petang.

Permandangan Tasik Putrajaya yang mempesonakan







Lepas tu kami terus turun ke bawah dengan menggunakan escalator untuk ke medan selera. Aku tak perasan pun sebarang signage yang menyatakan ada restoran di bawah Masjid Putra ni jika berada di atas iaitu di kawasan parking. Mungkin jika dipasang signage "Medan Selera" cukup membantu pelancong-pelancong yang berkunjung ke sini. Aku tahu ada tempat makan kat bawah ni pun sebab ada kawan yang beritahu. Lepas turun bawah tu kita akan nampak tulisan "Selamat Datang ke Selera Putra", terasa diraikan..hehehe.. Kat sini juga ada semacam pameran burung Kakak Tua..mungkin kena bayar rasanya kalau nak berinteraksi dengannya..

Selera Putra, Masjid Putra



Ada burung Kakak Tua di sini



Di kawasan ini juga terdapat deretan kedai yang dikenali sebagai "Souq Putrajaya" yang ada menjual barang-barang cenderamata seperti keychain, magnetic fridge, pakaian fan sebagainya. Harganya pun boleh tahan juga sesuai dengan harga pelancong luar negera. Dapat diperhatikan terdapat banyak pelancong luar yang datang ke sini terutamanya pelancong dari China.








Apabila dah selesai jelajah Souq Putrajaya tu, kami pun terus ke "Selera Putra" dan singgah di kedai Famous Nasi Kandar Asli Utara. Tempat ni berhawa dingin jadi dapatlah berehat sambil mengelak kehangatan cuaca di luar. Kali ni Ayah Mertua aku yang belanja makan tengahari...ekekeke..Alhamdulillah.







Selepas makan tu sempat jugalah kami lepak kat luar bangunan untuk menikmati permandangan tasik ini sambil memerhati gelagat-gelagat pelancong luar negara yang berada di sini. Sesungguhnya Putrajaya ni terbukti memang menjadi satu tempat perlancongan yang terkenal di kalangan pelancong tempatan mahupun luar negara.
Kelihatan para pelancong sedang bergambar di tepi Tasik Putrajaya, Masjid Putra





Walaupun keadaan yang agak panas di bawah cahaya matahari, tetapi ianya tidak menghalang para pelancong untuk bergambar di luar "Selera Putra" ni. Aku pun sama konon-kononya jadi pelancong luar jadi aku pun join ambil gambar sekali..huahuahua..





Kelihatan pelancong sedang bergambar


Apabila selesai bersantai di tepi tasik..maka kami pun terus beredar untuk pulang ke rumah. Walaupun bercuti di kawasan yang dekat je dari rumah namun terasa puas juga disamping dapat bawa kedua-dua ayah dan mak mertua berehat.
Kakak bersama Mak Toknya
Adik pula bersama Tok Wan dia
Ayah Mertua aku sempat bersembang dengan pengunjung yang bertandang ke sini
Sehingga berjumpa lagi di entry-entry yang akan datang. InsyaALLAH. Terima kasih kerana sudi membaca blog ini.

 
Saksikan video kami di hari kedua di Putrajaya :-

Penafian (Disclaimer)

Dengan memasuki blog ini, pelawat atau pembaca secara automatik tertakluk kepada beberapa penafian atau terma-terma berikut:

Blog Wanzul Travelogue dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Segala artikel dan apa jua kandungan di blog ini adalah sekadar perkongsian pengalaman atau informasi sahaja dan sama sekali tidak boleh dianggap mengandungi nasihat profesional atau sebagai bahan rujukan atau lain-lain tujuan sama ada rasmi mahu pun tidak rasmi.