Wednesday, May 22, 2013

Bercuti di Shanghai, China Oct 2012 Day 1

Aku sekeluarga bercuti di Shanghai pada tahun lepas tarikhnya bermula pada 30 September 2012 selama 4 hari 3 malam...musim waktu tu baru masuk autumn selepas summer... Aku dah buat preparation untuk ke Shanghai ni lebih kurang 2,3 bulan jugakla untuk study tempat2 dia, pengangkutan, tempat makanan halal, hotel dan sebagainya. Peta Shanghai pun aku study jugak and then barulah nampak gambaran bandaraya Shanghai ni macam mane kan...hehe...Tapi sebelum tu yang paling penting sekali, pasport dan visa mestila kena buat siap2...

Memandangkan inilah pengalaman pertama kami untuk keluar negara, jadi kami barulah nak terhegeh2 nak buat pasport 3 beranak kat pejabat Imigresen Putrajaya kat cawangan presint 15, 2/2 Jalan Diplomatik...dalam masa sejam diorang dah siap buat..tapi masa kami nak buat passport tu memakan masa sehari...haha...nak tau kenapa...surat beranak anak aku tertinggal...so terpaksalah balik ke rumah dulu kat Nilai ambik surat beranak tu...pastu datang lagi...letihnye..lain kali elok telefon dulu, tanya dokumen apa yang perlu bawa pastu barulah pergi...ni main terjah je...amekkk kau...

Proses buat pasport tu lebih kurang sejam je...hehe..pastu kami wat visa kat China embassy kat Jalan Ampang KL..proses dia memakan mase selama 4 hari bekerja baru siap..maksudnya kita kena pergi 2 kali...first pergi untuk apply, yang kedua untuk collect...yang first mase nak apply kami parking kat sebelah bangunan dia...perghhh mahal giler...RM10 lebih kalau tak silap...kali kedua mase nak collect passport tu...aku just tunggu dalam kereta...pastu wife aku pergi collect...kalau korang nak senang lagi..boleh pergi ke travel agent...diorang boleh tolong buatkan...tapi diorang cas mahal skitla...




Jadual perjalanan kami ke Shanghai dengan Malaysia Airlines



Ramalan cuaca di Shanghai


Kali ni kami naik MAS...flight kami ke Shanghai dari KLIA tu pada jam 1.40 pagi...so bersiap2 awal kat rumah, aku ambik gambar sekeluarga dulu sebelum bertolak...dalam kul 10.30 malam kami dah gerak ke airport...barulah tak kalut..relax skit kalau pergi awal2...dalam kul 11 malam kami dah sampai airport...aku drop wife aku dulu kat departure untuk check in ticket..pastu aku ngan anak aku pergila parking kereta..relax je kami...slow and steady je...pastu mase nak masuk lif kat airport tu tiba2 aku cek kamera tak ade... aku kol wife aku dulu tanya kamera ade ngan dia ke tak...dia kata takde...aduhh...nightmare baru bermula...waaaaa....


Bergambar dulu sebelum bertolak ke airport..pastu tertinggal kamera ni atas tv...adoiii...hehe..


Mula2 pikir jugak nak balik ambik ke tak nak kamera kat rumah ni...pegi balik airport ngan rumah aku lebih kurang sejam jugak woo...kalau tak bawa kamera pergi bercuti tak seronoklah takde kenangan...kalau nak beli baru duit lagi...adoiiiiiiii....jam kat tangan waktu 11.23 malam ...last2nya ngan lajunye aku drive jugak kereta balik rumah..anak aku duk sebelah senyap je sebab Abah dia drive dgn laju...sampai kat rumah Alhamdulillah jumpa gak kamera tu duk atas tv sbb kami letak atas tv sebab kami set timer masa bergambar sebelum ke airport tu...

Alhamdulillah dekat2 12.30 pagi gak baru sampai airport balik dgn selamatnye...Syukur pada ALLAH SWT...fuhh...memang lega giler ahh...pastu kami bertiga pergilah ke perlepasan antarabangsa..masa nak lepas imigresen tu la saat perdebaran kembali...takut tak lepas imigresen sbb PTPTN...Alhamdulillah lepas gak...memang kami bayar PTPTN tiap2 bulan walaupun jumlahnye kurang skit...nak bayar byk2 bulan2 mcm teruk pulak kan sbb xdpt keje yang sepadan ngan kelulusan lagi...

Pastu cam biasala bergambar dulu skit2..pastu upload dalam facebook...hehe...pertama kali naik flight airbus A330-300..perghh..baru siottttt...ade tv lagi...luas pulak tu dalam dia....seat kat tepi ada 2 seat je...so aku duk depan ngan anak aku...wife aku duk kat belakang sorang2...kalau kat tengah2 ada 5 seat...tapi aku tak nak duk situ sbb xleh nak tgk kat luar tingkap...

Bersama headset yang kami beli kat Berjaya Times Square


Perghh...dalam kul 3 pagi tu aku takleh tdo lagi..duk layan anak aku..jap nak tengok cite kartun la..jap nak itu jap nak ini...layan jela anak kesayangan kami ni...kami bawak headset siap2 standby takut diorang  tak bagi headset...sebab waktu aku naik MAS dari Alor Setar ke KLIA, naik flight 737-800 diorang tak bagi headset...just tgk tv tanpa suara...so that's why kami bawa siap2 headset...tapi last2 kali ini...pihak MAS bagi gak headset kat setiap passenger..hehe...tapi takpela kami dah ada dah...



Hidangan omelette dan sausage dari pihak MAS..ini mungkin utk breakfast..kalau lunch mungkin diorang sediakan nasi kot...hehe..


Kalau tak silap diorang jamu makan kek masa mula berlepas pastu masa nak sampai dalam kul 5.30 pagi diorang bagi omelette ngan sausage pulak..waktu tu aku baru terjaga dari tidor...anak aku tgh syok tidor lagi...aku makan separuh je sbb tak berapa lalu..kalau bagi nasi ayam best gak...huhu..aku tapau je sikit wat makan kat Shanghai nanti...tp yang hairannye wife aku berjaya habiskan sampai licin...wow selera betol dia...huhu..pastu aku dah tak boleh tdo dah smp mendarat kat Shanghai...aku tengok kat luar tingkap...dalam 5.30pagi dah cerah dah ruang udara China ni...waktu dia sama ngan kita...matahari smp kat negara diorang dulu...lbh kurang kat Sabah la...tp kat sini awal lagi...


Permandangan ruang udara China

Anak aku nyenyak lagi tidur..baru pukul 5.30pagi..dah cerah dah..



Lebih kurang jam 7.00pagi kami sampai di Pudong International Airport Shanghai..memang cantek permandangan kat airport dia...bersih je...sebelum bertolak aku dah google dah berapa suhu dia agak2 masa waktu kami mendarat kat Shanghai ni...lebih kurang 16'C...tp yang frustnye lepas turun dari aircraft tu...aku rasa macam sama suhu kat Malaysia kat dalam airport ni...frust jugakla aku cakap kat wife aku...masa sampai tu aku pun on telefon...ehh...ade line la...tapi line China walaupun pakai simkad Maxis...pastu dengan selamba aku sms dan kol keluarga kat Malaysia bagitau kami dah sampai dengan selamatnya..aku tak masukkan kod roaming pun sbb lupa nak salin ( masa sampai bil kat rumah tu dia....berpuluh ringgit diorang cas...kalau letak kod roaming murah sikit)..tapi takpela sekali-sekala...


Baru lepas mendarat di Pudong International Airport

Memang nyamanla suhu kat luar airport ni...

Masih awal lagi waktu kami kat airport ni..waktu boleh check in hotel lbh krg jam 12 tghr..wow lama lagi tu....airport dia besar macam KLIA...kira Malaysia memang moden setaraf dengan bandar2 besar di dunia..aku bangga jadi rakyat Malaysia...pastu aku pergi lepak kat luar airport...perghhh nyamannye cuaca dia...memang sejuk la..mmg 16'C celcius la...rupa2nya suhu dalam airport lebih panas dari luar...haha...jakun la aku ni...kalau angin bertiup lagi best...bestnye...bestnye...rasa frust aku tu dah ilang dah...pastu kami breakfast kat airport dulu makan omelette dan KFC yang kami beli kat KLIA sebelum berlepas...aku dah cari dah kat airport ni tak jumpa pun restoran halal...


Tgh breakfast kat airport

Bersama dengan anak kesayangan Abah..



Pastu lepas duk pusing2 aku pun baring2 kat kerusi panjang tu...mengantuk giler tak cukup tdo...pastu aku gi tanya perkhidmatan teksi kat tingkat bawah airport untuk ke hotel yang kami akan tinggal...teksi tu pakai meter...sebelum smp sini aku pun dah google dah dan dah telefon pihak hotel Wyndham Grand Royale Oriental Shanghai kos teksi berapa...aku kol diorang melalui skype...murah je kol ke China pakai skype sen sen je tak sampai pun ringgit ringgitpun dalam seminit....diorang cakap lebih kurang RMB130 dari airport ke hotel diorang...kalau diorang ambik harga mahal giler...so aku pilih untuk ambik teksi...



Kat luar Shanghai Pudong airport



On the way ke hotel

 



Ok lepas dah ambik teksi...kami pun menuju ke tempat penginapan...driver teksi ni memang tak mesra alam...dahla naik laju...aircondpun dia tak bukak...aku pakai jacket...pastu waktu tu di bawah sinaran matahari...jadi tak rasa sejukla pulak..cuma rasa tak panas tapi tak sejuk...camane tu?haha...suhu lebih kurang 23'C waktu ni...lama2 dah tak rasa panas...tak rasa pape dah..rasa selesa je..

Tp yang berbeza dengan Malaysia adalah kita guna jalan belah kiri tp kat China guna belah kanan...pening kepala kalau aku bawak kereta kat sini...haha.

Pastu driver tu boleh cakap English gak tp sikit2...aku tanya sikit dia jawab sikit2...pastu pengalaman yang kami tak dapat lupakan tiba2 driver ni berhenti kat tepi highway tanpa inform ape2 kat kami..cuak gak aku waktu...apehal driver ni?rupa2nya dia pegi rapatkan bonet depan teksi tu...pastu...dia terus drive...lega rasanya...tapi masa awal2 naik teksi tu...aku dah snap beberapa keping gambar dan ID pemandu tu yang diorang lekat kat dalam teksi...


Dalam bilik hotel deluxe yang kami booked melalui www.agoda.com, harga promosi waktu kami booking tu RM250



Lebih kurang 40 minit perjalanan sejauh lebih kurang 35km kami pun sampai di hotel tu...perghh..memang 5 class hotel tu seperti dalam internet...macam biasala aku booked pakai www.agoda.com...memang layanan diorang memang A++++...yang ni baru rasa macam holiday...kami sampai dekat2 kul 12pm..lepas check in...kami semua tdo sampai petang...cas balik tenaga...hehe...dari tengahari sampai malam kami duk dalam bilik hotel je..kami makan roti dan maggi untuk makan tengahari dan makan malam...besok baru pegi cari nasi...aku dah jumpa dah restaurant2 halal untuk kami kunjungi besok..tu pun jumpa dalam internet...besok belum tentu dapat jumpa kedai tu...hehe...

Anak aku memang syok main lompat2..panjat2 kat dalam bilik hotel...tiba2 berlaku kejadian yang tidak diingini..anak aku jatuh dalam bilik air hotel..kepalanya terhantuk lantai..kuat jugakla..aku yang kat luar bilik air pun dengar bunyi bedebukkkk!...benjol gak kepala dia...pastu dia menangis2...aku ngan wife aku berjaya gak pujuk dia yg kami nk beli mainan baru...trus tak menangis..malam tu kami terpaksa keluar la untuk cari mainan kat dia...aku pegi tanya kat concierge hotel tu kat mane nak cari teddy bear... dia tulis dalam bahasa cina kat kertas, memang helpful diorang ni....pastu dia tahan teksi untuk kami pastu teksi tu bawalah kami ke tempat yang kami pun tak pasti kemana...dalam 10 minit sampai la kat tempat tu...


Terus sihat anak aku kalau sebut pasal nak beli mainan baru...Alhamdulillah dia takde pape...

 Tempat tu mungkin Zhangyang Rd and Jinqiao Rd...aku tgk kat signboard yang tulis dalam English...aku ingatkan dia nak bawa tempat yang murah cam pasar malam ke ape, sekali shopping mall daa...mmg mahal la barang dia standard kat Malaysia je...last2 kami beli patung kuda kecik dan payung kecik kat anak kami ni...mmg tempat ni takde dalam senarai itinerary kami...tapi takpelah janji luas permandangan...hehe...


Zhangyang Rd and Jinqiao Rd

Bergambar dengan hadiah baru...tq Abah n Umi...

Pastu kami pun pusing2 area tu...and then kami pun balik hotel untuk  zZzZzZ...hehe..

Jap jap sebelum tu aku nak cerita skit yang kat China ni diorang block facebook dan youtube...so kalau nak update ape2 kat facebook mmg payahla...ok selamat malam...

bersambung selepas ini cerita hari kedua pulak...


Ini video hari pertama kami di Shanghai :-






4 comments:

  1. wah, tak sabar nak pergi, InsyaAllah bulan 8 ni, company belanja, hehe, tq atas perkongsian :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow bestnye..Selamat Melancong ke Shanghai! :-)

      Delete
  2. salam agak2 brp kos nk kesana skrg ni ye.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, kalau guna Airasia blh dpt murah..mungkin rm500 ke atas kot..blh tgk tiket airasia kalau boleh waktu promo..skrg ni dah ada Disneyland Shanghai..

      Delete

Penafian (Disclaimer)

Dengan memasuki blog ini, pelawat atau pembaca secara automatik tertakluk kepada beberapa penafian atau terma-terma berikut:

Blog Wanzul Travelogue dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Segala artikel dan apa jua kandungan di blog ini adalah sekadar perkongsian pengalaman atau informasi sahaja dan sama sekali tidak boleh dianggap mengandungi nasihat profesional atau sebagai bahan rujukan atau lain-lain tujuan sama ada rasmi mahu pun tidak rasmi.